A tipikus dél-spanyolországi andalúz gazpacho az egyik kedvelt nyári ételünk. A családé azért mert a nagy melegben jólesik a hűsítő zöldségleves, az enyém meg azért mert még a tűzhelyet sem kell bekapcsolni hozzá, ami nagy forróságban kimondottan előny. Ráadásul azon kevés fogások egyike amiből lehet egy kondérral készíteni mert sokáig eláll a hűtőben és a napok múlásával csak egyre finomabb lesz, mert jobban összeérnek az ízek. Mivel hidegen kell fogyasztani, még a megmelegítésével sem kell bajlódni. A szokásostól eltérően ezért a hozzávalókat nem 4 főre hanem egy nagyobb mennyiségre adom meg. A recept egy spanyol szakácskönyvből való, így elég hitelesnek tekinthető azt hiszem.


Hozzávalók

  • 1 kg paradicsom
  • 4-5 db kovászolni való uborka vagy 2 kígyóuborka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3-4 db sárga TV paprika
  • 1 ek borecet
  • 2 szelet szikkadt kenyér
  • 4 ek olívaolaj
  • só, bors, őrölt kömény
  • víz

    Elkészítés

  1. A zöldségeket megtisztítom, többé-kevésbé felaprítom és konyhai robotgépben összeturmixolom. A paradicsom és a kígyóuborka héját nem muszáj leszedni, de ha kovászolni való uborkát használunk arról érdemes a krumplihámozóval valamennyire lehúzni, mert zavaró ha a levesben benne maradnak a héj darabkák. Mivel a hagyma és a zöldségek mérete és ízének intenzitása nagyon változó, így a hozzávalók mennyisége is csak hozzávetőleges. Érdemes csak egy részükkel kezdeni, és fokozatosan adni hozzá a kóstolás után azt, amelyik még nem érződik eléggé. A leves akkor jó, ha ízleléskor mindegyik összetevője felismerhető, de nem domináns.
  2. Hozzáadjuk a sót, borsot, köményt, ecetet, és keverés után újra kóstoljuk, szükség esetén még teszünk hozzá valamelyik ízesítőből.
  3. Az olívaolaj, a szárazkenyér és a víz hozzáadásával beállítjuk a leves állagát. Akkor jó, ha elég sűrű, de azért nem áll meg benne a kanál.
  4. Pirított kenyérkockákkal, behűtve tálaljuk. A képen a bazsalikom csak dekoráció, de bele is lehet turmixolni pár levélkét, nem rontja el 🙂
Andalúz gazpacho

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .