A bejegyzés címében azért emeltem ki az IGAZI szót, mert ha van olasz étel amit rendszeresen félreérzelmeznek nálunk, akkor az ez. Sosem felejtem el, mikor valaki egy fórumban feltette azt a kérdést, hogy honnan érdemes rendelni házhozszállítással jó carbonarát. Nem szeretek okoskodni, úgyhogy nem válaszoltam semmit, de nehezen álltam meg. Ugyanis a házhozszállítás és a jó carbonara összebékíthetetlen egymással, ha végigolvasod a receptet akkor meglátod miért.

A másik furcsaság, amivel találkoztam, az a zacskós carbonara. Kíváncsiságból megnéztem, és azt írta hogy tegyél hozzá szalonnát, sajtot meg tésztát. Na de akkor mi van a zacskóban, tojáspor? A carbonara egy végtelenül egyszerű, kevés összetevőből percek alatt összedobható, amolyan igazi “agglegény recept”, de ha a tésztán kívül szükséges három hozzávalóból valamelyik nincs kéznél éppen, akkor főzz valami mást, ne ragaszkodj ehhez az ételhez.


Hozzávalók 2 személyre

  • 2 tojás (1 egész tojás + 1 sárgája)
  • 200 g tészta ( a klasszikus a spagetti, de jó hozzá a penne, a mezze maniche vagy a képen látható tortiglioni is) Mindenképp tojás nélküli durumtészta legyen.
  • 100 g húsos szalonna (az olaszok szerint kizárólag a “guanciale” azaz a pofaszalonna való hozzá, de ez ne tartson vissza, jó az baconnel is)
  • 50 g reszelt sajt (a klasszikus recept pecorino-t, azaz érlelt juhsajtot ír, de mi parmezánnal keverve szoktuk, úgy lágyabb az íze)
  • só, bors

Elkészítés

  1. A szalonnát kockázzuk fel és egy kevés olívaolajon pirítsuk meg amíg a zsírja kiolvad, majd zárjuk el alatta a gázt.
  2. Amíg fő a tészta, egy tálkában verjük fel a tojásokat egy csipet sóval (óvatosan, mert a szalonna és a sajt is sós), a reszelt sajttal és az őrölt borssal. Akkor jó az állaga, ha kb tejföl sűrűségű lesz a sajttól.
  3. Szűrjük le az “al dente”, vagyis nem túl puhára főzött tésztát és öntsük vissza az üres lábosba. Tegyük hozzá a szalonnát és keverjük alaposan össze, hogy a zsiradék jól átjárja a tésztát. Pár pillanat alatt forrósítsuk fel nagy lángon.
  4. Zárjuk el a gázt (!), öntsük a forró tésztára a felvert tojásokat és keverjük össze, hogy a tojás a tészta hőjétől megdermedjen, de ne legyen belőle rántotta. Tegyünk a tetejére még egy kevés borsot. Azonnal tálaljuk, mert a carbonara frissen és forrón jó!
Az IGAZI carbonara titka
Cimke:     

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .