Tudod, mi a különbség a milánói és a bolognai szósz között? Elmondom: az, hogy a milánói nem létezik. Olaszországban legalábbis nem. Milánói néven egyetlen olasz étel ismert, az pedig a rántott hús, illetve a sáfrányos rizottót hívják még “milanese”-nek. Milánói nevű tészta feltét nincs, talán azért sem mert az északi régió a rizottó fellegvára, a tészta nem hagyományos fogás náluk. Bolognában annál inkább, az ő paradicsomszószuk  az olasz konyha egyik alapköve. A „ragú” név alapértelmezésben a bolognait fedi, amelyben nincs se gomba se sonka, ellenben a tradíció szerint nyomokban tejet és csirkemájat tartalmaz.


Hozzávalók

  • 500 g darált hús (legjobb ha fele sertés fele marha)
  • 1 nagy répa, 1 nagy hagyma, 2 zellerszár
  • 1 dl száraz fehér bor
  • 400 g (1 doboz) hámozott paradicsom
  • leveskocka
  • olívaolaj
  • só, bors, szerecsendió
  • reszelt parmezán

Elkészítés

  1. A répa/hagyma/zellerszár triót mixerben apróra vágjuk és olívaolajon megpirítjuk (ez a bizonyos “soffritto”, ami nagyon sok recept kezdete, mint nálunk a pörlölt alap), aztán rátesszük a darált húst és kifehéredésig sütjük.
  2. Felöntjük kis fehér borral, ha elpárolgott hozzáadjuk a paradicsomot, kis vizet, a leveskockát. Sózzuk, borsozzuk és szerecsendiót reszelünk rá, majd 1-3 óráig főzzük. Menet közben pótoljuk az elpárolgott vizet. Tulajdonképp már fél óra után megfől a hús, de minél tovább rotyog nagyon kis lángon, annál finomabb lesz.
  3. A tésztát kifőzzük, leszűrjük és egy tálban összeforgatjuk a szósszal. Tálaláskor reszelt parmezánnal megszórjuk. 

Az eredeti recept szerint tejet és csirkemájat is tesznek bele, de én ezeket mellőzöm. Viszont a hosszú főzési idő nem megspórolható, ez nem egy villámétel. Cserébe jó nagy adag lesz belőle, a fagyasztást és a melegítést is jól tűri.


 

Tálalás

A reszelt sajtot a többi tésztaétellel ellentétben nem keverjük össze előre a tésztával és a szósszal, hanem tálaláskor külön adjuk hozzá.

A képen látható tányér lelőhelye: http://szizi.hu/termek/autos-melytanyer/

Bolognai ragu
Cimke:

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .