A porcukorral megszórt chiacchere (ejtsd: kiakkere) – azaz terefere – talán a leg tipikusabb olasz farsangi édesség. Tájegységenként eltérő néven ismerik: Frappe Rómában, Bugie Piemonte tartományban, Crostoli vagy Galani Venetoban, Cenci Toszkánában. Omlós és ropogós, annak ellenére hogy olajban sült egészen könnyű, levegős tésztájú. A nevén kívül a hozzávalóknak is többféle variációja van, sok helyütt pálinkával készítik. Én most a Róma környékén szokásos boros verziót, a frappe-t mutatom be.
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 50 g cukor
- 1 egész tojás és 2 tojássárgája
- 175 g fehér bor
- 30 g olvasztott vaj (vagy zsir)
- 1 csipet só
- napraforgó olaj a sütéshez
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés
- Szitáljuk a lisztet egy tálba vagy tegyük egy nyújtódeszkára. A közepébe csináljunk mélyedést és üssük bele a tojást és a 2 sárgáját, tegyük hozzá a cukrot, a sót és a vajat. Egy villával a közepétől kezdve keverjük össze a folyékony hozzávalókat, majd dolgozzuk hozzá a lisztet is. Végül apránként adjuk hozzá a bort is és dolgozzuk el alaposan. A dagasztást természetesen géppel is elvégezhetjük.
- Az így kapott tésztát kézzel gyúrjuk át, formáljunk gömböt belőle, csavarjuk folpackba és szobahőmérsékleten pihentessük 20 percig.
- A tésztát több részletben bőven meglisztezve nagyon vékonyra kinyújtjuk, hajtogatjuk majd megint kinyújtjuk. Minél többször hajtogatjuk annál levegősebb lesz a kisült fánk. A nyújtásban nagy segítség lehet a tésztagép, amelynek először a legvastagabb, majd a közepes fokozatát használjuk.
- A kinyújtott tésztát derelyevágóval tetszés szerinti formára vágjuk és sütésig belisztezett nyújtódeszkán vagy tálcán tartjuk. (Általában a videón láthatónál kisebb darabokra szokták vágni, úgy könnyebb kisütni).
- A sütéshez az olajat egy nagyobb lábosba öntjük és kb 170 fokra hevítjük. Akkor jó az olaj hőfoka, ha a beledobott próba tésztadarabka nem merül el, hanem buborékolva a felszínen marad. A fánkocskák a forró olajban kb 1-1,5 percig időnként megforgatva megsütjük. Akkor jó, ha már kemény és aranyszínű. Az olajból kivéve konyhai törlőpapíron lecsepegtetjük.
- Porcukorral meghintve tálaljuk.
A recept elkészítését Stefano Barbato séf videóján nézhetitek meg, aki nem tud olaszul az is élvezni fogja szerintem a jókedvű előadását 🙂
Chiacchere (olasz farsangi fánk) fehér borral