A porcukorral megszórt chiacchere (ejtsd: kiakkere) – azaz terefere – talán a leg tipikusabb olasz farsangi édesség. Tájegységenként eltérő néven ismerik: Frappe  Rómában, Bugie  Piemonte tartományban, Crostoli vagy Galani  Venetoban, Cenci Toszkánában. Omlós és ropogós, annak ellenére hogy olajban sült egészen könnyű, levegős tésztájú. A nevén kívül a hozzávalóknak is többféle variációja van, sok helyütt pálinkával készítik. Én most a Róma környékén szokásos boros verziót, a frappe-t mutatom be.

Hozzávalók

  • 500 g liszt
  • 50 g cukor
  • 1 egész tojás és 2 tojássárgája
  • 175 g fehér bor
  • 30 g olvasztott vaj (vagy zsir)
  • 1 csipet só
  • napraforgó olaj a sütéshez
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítés

  1. Szitáljuk a lisztet egy tálba vagy tegyük egy nyújtódeszkára. A közepébe csináljunk mélyedést és üssük bele a tojást és a 2 sárgáját, tegyük hozzá a cukrot, a sót és a vajat. Egy villával a közepétől kezdve keverjük össze a folyékony hozzávalókat, majd dolgozzuk hozzá a lisztet is. Végül apránként adjuk hozzá a bort is és dolgozzuk el alaposan. A dagasztást természetesen géppel is elvégezhetjük.
  2. Az így kapott tésztát kézzel gyúrjuk át, formáljunk gömböt belőle, csavarjuk folpackba és szobahőmérsékleten pihentessük 20 percig.
  3. A tésztát több részletben bőven meglisztezve nagyon vékonyra kinyújtjuk, hajtogatjuk majd megint kinyújtjuk. Minél többször hajtogatjuk annál levegősebb lesz a kisült fánk. A nyújtásban nagy segítség lehet a tésztagép, amelynek először a legvastagabb, majd a közepes fokozatát használjuk.
  4. A kinyújtott tésztát derelyevágóval tetszés szerinti formára vágjuk és sütésig belisztezett nyújtódeszkán vagy tálcán tartjuk. (Általában a videón láthatónál kisebb darabokra szokták vágni, úgy könnyebb kisütni).
  5. A sütéshez az olajat egy nagyobb lábosba öntjük és kb 170 fokra hevítjük. Akkor jó az olaj hőfoka, ha a beledobott próba tésztadarabka nem merül el, hanem buborékolva a felszínen marad. A fánkocskák a forró olajban kb 1-1,5 percig időnként megforgatva megsütjük. Akkor jó, ha már kemény és aranyszínű. Az olajból kivéve konyhai törlőpapíron lecsepegtetjük.
  6. Porcukorral meghintve tálaljuk.

A recept elkészítését Stefano Barbato séf videóján nézhetitek meg, aki nem tud olaszul az is élvezni fogja szerintem a jókedvű előadását 🙂

Chiacchere (olasz farsangi fánk) fehér borral

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .