“Számomra nagyon fontos a szép terítés, a közös étkezések jó hangulata, és úgy érzem, hogy az általam festett porcelánokkal hozzájárulhatok ahhoz, hogy ezt mindenki megvalósíthassa otthon.”


Canesi Ildikónak hívnak, Budapesten élünk olasz férjemmel és nagy fiammal.  Az eredeti végzettségem közgazdász, pénzintézeti szektorban dolgoztam évtizedekig. Munka mellett azonban mindig is kézműveskedtem, de ez a multis karrierem mellett csak hobbi szinten maradt. Esti tanfolyamon végeztem el a keramikus és a lakberendező iskolát is puszta érdeklődésből, határozott cél nélkül. Az első porcelánokat egy barátnőm kérésére festettem 2005-ben. Ő szeretett volna egy étkészletet a rosszul evő kisfiának, hátha így érdekesebb lesz az étkezés és szívesebben ül asztalhoz (a kísérlet sikerült 🙂 ).

Egyedi stílusuk és vidámságuk miatt annyira népszerűek lettek, hogy hosszú dilemma után úgy döntöttem, a főállásomat feladva 2018 áprilisától már csak ezzel foglalkozom. Kemencében kiégetve, professzionális technikával készítem a festett porcelánjaimat, gondolva arra hogy a tartósság és a könnyű kezelhetőség (nyugodtan mosogatható gépben akár minden nap) legalább olyan fontos, mint a tetszetős dizájn.

Hogy milyen ember vagyok? Az a következő összefoglalóból kiderül:


Letisztult

Szinte mindenki, aki nálunk jár megjegyzi, hogy “itt milyen rend van”. Pedig én sosem szoktam rendet rakni, a rend szinte magától teremtődik. Egyszerűen bennem is rend van és ez sugárzik ki a környezetemre. A rajzaimat is sokan jellemezték úgy, hogy bármit is ábrázoljon, valamiféle letisztultság és harmónia árad belőlük.

Derűs

Megadatott számomra, hogy egy sikeres szakmai karrier mellett magam döntsek úgy, hogy több időt akarok a hobbimnak szentelni, amely így előlépett fő foglalkozássá. Nem kényszervállalkozó vagyok, nem az egzisztenciám múlik azon, sikerül-e bizonyos számú tányért elkészítenem és eladnom az adott hónapban. A mai napig örömömet lelem a festésben, és azt mondják ez látszik is a munkáimon. Sosem izzadtságszagúak.

Precíz

Pénzügyi és Számviteli képesítéssel nem is lehetnék más. Racionális, gyakorlatias ember vagyok. Ez lehet, hogy ezen az oldalon nem tűnik fontosnak, pedig nagyon lényeges szerintem, hogy a kreatív munka mellett se feledkezzen meg az alkotó  pl. a rendelések pontos nyilvántartásáról vagy a számlaadásról. Az elő-és utókalkuláció a reális árazást teszi lehetővé, hatékony munkafolyamatokkal pedig a költségek csökkenthetők. Szóval a vevőnek sem mindegy, hogy a művész a földön (is) járjon.

Kreatív

Itt írhatnám, hogy “mióta az eszemet tudom”, mert kb az óvodában kezdődött minden. A tűzzománctól a korongozásig, a falfestéstől a papírmaséig rengeteg technikát kitapasztaltam, mindenbe belekóstoltam. Ahogy nemrégiben mondtam is valakinek, csak a harangöntés és a csipkeverés maradt ki szerintem. Mostanra a porcelánfestés szinte teljesen leköti minden szabad kapacitásomat, de továbbra is érdekelnek az újdonságok és tele vagyok ötletekkel.

Megbízható

Vezető állásban ez minimum követelmény. És úgy gondolom, hogy amit egy multinacionális cég elvárt, az megilleti a “privát” ügyfeleimet is. Soha, de soha nem mulasztottam el megígért határidőt. Ha láttam, hogy rajtam kívül álló okból nem fogom tudni teljesíteni (kórházba kellett mennem pl.) akkor jó időben előre értesítettem minden várakozót, hogy keressen más ajándékot. Nem tűnök el, nem sumákolok. Ha hibázok akkor beismerem és keresem a megoldást.

Eredeti

A több évtizedes csapongás a kézműves technikák sokszínű világában olyan tapasztalattal gazdagított, amiket a porcelánfestésben sem félek használni. Lehet, hogy teljesen unorthodox megoldásokhoz folyamodom néha, de ettől lesznek az én munkáim felismerhetően mások, mint a többi száz meg százezer. Nem, nem úgy festek mint a klasszikus porcelánfestők. De mára felismertem, hogy ez nem baj, hanem érték.

Érett

Talán az eddigiekből is kiderült, hogy nem vagyok egy csitri. Túl vagyok a kamaszkori lázongáson, a karrierépítésen, a családalapításon. Nem kell már bizonyítanom semmit senkinek. A nyugdíj azért még odébb van, és tele vagyok tettvággyal és lelkesedéssel, de ezt saját örömömre csinálom. Azt a rengeteg élettapasztalatot, amit a szakmai életutam során szereztem, meglepően jól tudom kamatoztatni ezen az új területen is. Úgy vélem vannak dolgok, amiket csak az idő tud megérlelni, nem lehet siettetni, iskolában elsajátítani.


“Minden nap öröm legyen asztalhoz ülni!”


“…a festett porcelánjaimmal olyan dolgot tudok adni az embereknek, ami nélkülem nem létezne, pont az és pont úgy biztosan nem.”

Függetlenül ellenőrzött
2338 vélemény
%d bloggers like this: