lazacos profiterolesEnnek a szokatlan kombinációnak két története is van. Az egyik úgy 10 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor az unokatesómnál vendégségben nem tudtam abbahagyni a sajtos puffancsot. Tudod, az a kínos helyzet, amikor tudod hogy nem illene már többet venned, de egyszerűen nem tudsz uralkodni magadon és csak eszel még egyet… meg még egyet… Látva hogy mennyire ízlik, Anikó meg is adta a receptet és esküdött rá hogy egyáltalán nem bonyolult. De nekem olyan macerásnak tűnt, hogy főzni is kell, meg sütni is, meg tölteni is – úgyhogy azóta sem próbáltam.

A másik sztori, hogy december elsején én is hivatalos voltam a Gastrotherapy szervezésében megtartott Ünnepi Gasztroblogger Fesztiválra, ahová valamilyen “újragondolt” karácsonyi fogást kellett kitalálnom. És hát a hal meg a büféasztal (hogy könnyen fogyasztható legyen akkor is ha nem ültetett vacsoráról van szó) emlékembe idézte azt a régi vendégséget… A tésztához a recept már nem volt meg, így a neten keresgéltem, és többet is kipróbáltam. Szerintem ez lett a legjobb, amit itt megosztok veletek is. A töltelék saját kreálmány. A fesztivál közönségdíját elnyerte, szerintem nálatok is tuti siker lenne. Sokkal egyszerűbb mint amilyen flancosan hangzik 🙂 Hatalmas előnye még, hogy a három fázis (tészta, töltelék, összeállítás) egymástól teljesen független folyamat, térben és időben tökéletesen szétválasztható.


Hozzávalók

Tészta

  • 50 g vaj
  • 65 g liszt
  • 100 ml víz
  • 5 g cukor, csipet só
  • 2 tojás

Töltelék (lazacos)

  • 300 g kecsketúró + kb 50 g mascarpone
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 ek. olívaolaj, só, bors
  • 100 g füstölt lazac (kis darabokban ez képezi a gombóc “magját”)

Töltelék (sonkás)

  • 500 g natúr krémsajt (részben mascarpone)
  • 2 x 100 g főtt sonka (a fele kis darabokban a gombócok közepébe kerül)
  • 100 ml tej (vagy tejszín)
  • olívaolaj, só, bors
  • Bazsalikom, menta, torma

Díszítéshez

kapor, snidling vagy mikrozöldek

Elkészítés

Tészta

  1. Egy lábosba kimérjük a vizet, vajat, cukrot és sót és felforraljuk.
  2. Lehúzzuk a tűzről és beleöntjük a lisztet. Egy cseppet se izgassuk magunkat ha egy csomós trutymónak látszik, ennek így kell lennie.
  3. Visszatesszük a tűzhelyre és kis lángon 5 percig főzzük. Már az első pár másodperc után szépen összeáll és leválik az edény falától, de ez ne tévesszen meg. Minden recept az alulfőzés buktatójára figyelmeztet, ezért én 5 percet hagytam, folyamatosan kavargatva és felkaparva a lábos fenekéről a letapadt tésztát. Remekül sikerültek, úgyhogy ezt az időtartamot merem ajánlani.
  4. A megfőtt tésztát hagyjuk kihűlni, majd vagy robotgéppel vagy kézzel egyenként alaposan hozzádolgozunk 2 tojást.
  5. A tésztát nyomózsákba töltjük és tapadásmentes sütőlapra vagy sütőpapírra diónyi halmokat nyomunk. (Megj: bár a nyomózsákhoz a kerek nyílású csőrt ajánlották hogy sima legyen a gömböcök felülete, az nekem szinte azonnal eldugult. Ezért a zsákból kikanalazva kiskanállal adagoltam a tésztát a sütőlapra és teljesen rendben volt így is. A képen látható adag a legnagyobb csillagcsőrrel készült. Ha nem zavar, hogy kicsit bordás, akkor százszor gyorsabb így. Arra még ügyelj, hogy a tojások hozzáadása és a sütés közt ne teljen el sok idő, ezzel lehet még elszúrni!
  6. Előmelegített 170 fokos sütőben 30 percig sütjük, majd kb ugyanennyi ideig hagyjuk résnyire kinyitott sütőajtónál kihűlni. Sütés közben TILOS az ajtót nyitogatni, csak az ablakban csodáljad ahogy varázsütésre felemelkednek!

bigné

Töltelék

Ennek tulajdonképp nincs konkrét receptje, csak a hozzávetőleges mennyiségeket soroltam fel. A fantáziád szab csak határt és elrontani nehéz, hisz folyamatosan lehet kóstolgatni amíg tökéletesnek nem találod. Én a krémsajtot/túrót részben mascarponéval helyettesítettem a krémes állag és lágyabb íz érdekében. A lényeg, hogy egy nem túl folyós-nem túl kemény krémet állíts össze, aminek az ízesítése illik a töltéshez kiválasztott “maghoz”. Ha elégedett vagy az ízével, akkor töltsd habzsákba. Most már elég lesz a kisebb lyukú csillagcső is. A képen látod, hogy én praktikusan egy zacskózárót teszek az elejére amíg töltöm, hogy ne folyjon ki, és azzal is zárom le, mert így könnyebb nyomni belőle a töltésnél.

Az összeállításnál a gömböcök oldalán hegyes késsel kis hasítékot vágunk. a közepén képződött üregbe teszünk egy darabka füstölt lazacot/főtt sonkát és a maradék helyet kinyomjuk a krémmel.

A tetejére vagy a saját krémjét nyomjuk, vagy natúr joghurtból és mascarponéból csinálunk egy semleges ízű öntetet. A töltelékhez illő zöldfűszerrel megszórjuk.

Lazacos profiteroles

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .