Szombatonként a piacozásé a délelőtt, és ilyenkor egészen meglepő dolgok is kerülhetnek az asztalra attól függően hogy mi akad éppen az utamban. Ma reggel az egyik termelőnél okrát láttam, és mivel ködös de kellemes emlékeim voltak valami török (bolgár?) ételről amit valahol valamikor kóstoltam, gyorsan vettem belőle párat. Aztán itthon utánanéztem, és szokás szerint az olvasott öt receptből csináltam egy hatodikat.

Egy kis tanulság: az okra minél kisebb, annál jobb. A képen látható elég nagynak számít, fennáll annak a veszélye hogy már nem elég zsenge, fás darabot fogtok ki.


Hozzávalók

  • 500 g borjú vagy marhahús
  • 500 g okra
  • 250 g paradicsom
  • vöröshagyma, friss gyömbér 
  • 1 kk csípős curry
  • 2 teáskanál garam masala
  • 1.5 teáskanál őrölt kömény
  • 0.5 csokor koriander (apróra vágva)
  • 100 g joghurt
  • fél citrom leve
  • olaj vagy kókuszzsír
  • só ízlés szerint
  • köret: 250 g bulgur

Elkészítés

  1. Az okrát megmossuk, és levágjuk a két végét, majd kb 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Ha nem túl nagyok, akkor hagyhatjuk egészben is.
  2. Egy nagyobb lábosban felhevítjük a zsiradékot, majd hozzáadjuk az okrát. Közepes lángon pár percig hagyjuk sülni, néha kavarjuk át. Szedjük ki a megsült okrákat egy tányérra, és tegyük félre. Ne ijedjünk meg ha eleinte kissé ragacsos lesz, az okránál ez normális dolog. 
  3. Az olajhoz, amelyben az okra sült hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a reszelt gyömbért is. Ekkor beletesszük a fűszereket: az őrölt köményt, a curry-t és a garam masala keveréket, és kicsit összesütjük. 
  4. Rádobjuk a kockára vágott húst, fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük fél pohár vízzel és ízlés szerint sózzuk. Fedő alatt kb. 40-50 percig főzzük. (Ha szükséges közben a vizet pótolni kell!)
  5. Ezután a húshoz adjuk a hámozott, kockára vágott paradicsomot és az elősütött okrát, majd további 30 perc alatt résnyire nyitott fedővel készre főzzük. A vége felé – ha még túl híg lenne a szaft – a fedőt teljesen levehetjük, hogy a felesleges víz elpárologjon és csak egy sűrű szósz maradjon.
  6. Amíg a ragu készül, kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük a bulgurt.
  7. Tálalás előtt a raguhoz hozzáadjuk egy fél citrom levét és 100 g joghurtot. Összeforraljuk, megszórjuk az apróra vágott friss korianderlevéllel, majd elzárjuk alatta a gázt. Lefedve pihentetjük 5 percig, majd főtt bulgurral tálaljuk.

 

Marharagu okrával és bulgurral

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .