Az ötlet

A napokban felvetettem a kérdést a Facebook oldalamon, hogy ha készítenék egy kollekciót a gyerekkorunk kedvenc mesefiguráival, kiket látnátok rajta szívesen. A bejegyzés meglepően nagy érdeklődést keltett, összesen majdnem 10 ezer ember látta, és ötszázan reagáltak is rá. Megnyugtat, hogy nem csak én vagyok ilyen nosztalgikus alkat 🙂

A több, mint 200 hozzászólásból készítettem egy statisztikát, az alábbi grafikonban minden sorozat szerepel amit egynél többször említettetek. (Amerikai rajzfilm karakterek nem sűrűn fordultak elő, de őket kizártam.) Olyan sokan írtatok, hogy azt hiszem ezt már lehet reprezentatív mintának tekinteni.

 

A tettek mezeje

Ezek alapján már el tudok indulni, hogy a jogtulajdonosokat megkeressem és engedélyt kérjek tőlük a minták használatára, valamint megtudjam milyen jogdíjat kell érte fizetnem. Első körben Sajdik Ferenccel (Pom-Pom) és Bálint Ágnes családjával (Mazsola, Vizipók, Frakk, Kukori és Kotkoda, TV maci, Futrinka utca) veszem fel a kapcsolatot. Még sosem csináltam ilyet, nem tudom mennyi ideig tart ez a jogi procedúra, de addig nem akarok a “gyártásba” belefogni amíg ez nincs lezongorázva. Utána sem fogja futószalag ontani a Gombóc Artúros bögréket, hiszen továbbra is én egyedül fogom rajzolni és festeni a saját kezemmel, amit szerencsére amúgy is maximálisan igénybe vesztek a megrendeléseitekkel. De nekem annyira hiányzik, hogy ezeket a kedves figurákat egyáltalán nem lehet beszerezni sehol, hogy a magam szerény keretei között megpróbálom ezt az űrt kitölteni.  Ha meglesz az engedélyem az eredeti szerzőktől, akkor nyugodt lélekkel fogom feltenni a webáruházba, hogy nálam ez kapható, hiszen a jogtulajdonos is megkapja érte ami neki jár.

Retro-börze

Az alkalomszerű, egy-egy tárgy erejéig való felhasználásra nem vonatkozik ennyire szigorú szabály, ezért a többi figurára azt találtam ki, hogy meglepetésszerűen fogok szemezgetni a top 33-ból (vagyis a fenti listából), és havonta egyszer lesz egy olyan kiégetés amiben csupa ilyen darabok lesznek vegyesen. Szigorúan minden mintából csak egy fog készülni, és a kemence kinyitásáig csak én fogom tudni, hogy mik azok! A kemencenyitást előre meghirdetem a hírlevélben, és élőben közvetítem majd a Facebook-on. Igyekszem leküzdeni a lámpalázamat és a technikai akadályokat, és minden kiégetett darabot megmutatok a videón.  Hozzászólásban lehet jelentkezni érte, a webshopba nem kerülnek fel. Annyi jó ötletet írtatok, hogy lesz miből mazsoláznom!

Az első ilyen Retro-börze kb 2 hét múlva lesz. Ha már kapod a Hírlevelet akkor biztosan fogsz tudni róla, hogy pontosan mikor, mert ott majd beharangozom. Ha még nem járatod az újságot, akkor ideje feliratkoznod 😉

Majd meglátjuk, mi lesz a tapasztalat, most jó ötletnek tűnik. Szerinted is?

A ViszontLátásra,
Ildi

Update (2018.03.24.)

Nincsenek jó híreim 🙁 Megérkezett a válasz a megkeresésemre, ami szerint

“bármilyen formában jeleníti meg, vagy hasznosítja az ember valakinek az alkotását, a szerzői jogért engedélyt kell kérni, és az esetek túlnyomó többségében egyösszegű vagy százalékos megváltást fizetni. Bálint Ágnes figuráival kapcsolatban beszélni kell 1) az MTVA-val, mint tulajdonossal, 2) Bálint Ágnes jogörököseivel, és 3) az egyes  rajzolókkal-tervezőkkel, akik a figurák konkrét megalkotásáért feleltek. Az engedély nélküli gyártás-eladás retorziókat von maga után, akár pert is.

Mindez akkor éri meg egy vállalkozónak, ha minél többet tud eladni belőle. Azt hiszem, ebből következik, hogy sajnos évi 50 db. (megj. – ennyit becsültem a megkereséskor -) semmiképpen nem éri meg – egyszerűen nem tudja kigazdálkodni a jogdíjakat.”
Szóval a rendes, legális út számomra sajnos nem járható, mert mivel egyesével kézzel festem a porcelánokat, nem ipari mennyiségben matricázva, nem tudok (és nem is akarok) egy-egy mintából annyit készíteni, hogy megérje. Az illegális út meg nem nekem való. A retro-börzét sem merem megcsinálni, mert hiába csak egy-egy darab készülne valamiből, arra ugyanaz a szigorú jogvédelem vonatkozik, mintha tömegével gyártanám. Miután a Facebook bejegyzéshez is rögtön volt néhány hozzászóló aki kedvesen felhívta erre a figyelmememet, nem merném kockáztatni a tevékenységemet egy élő egyenes adásban közvetített jogsértéssel.
De ne féljetek, nem olyan fából faragtak, hogy csak úgy feladjam, ki fogok találni ehelyett valami más, még klasszabb dolgot! Maradj vonalban! 🙂
Mazsola még ma is menő