A migliaccio (ejtsd: miljaccso) tipikus nápolyi édesség. Eredetileg a fő alapanyaga a köles volt, ami olaszul “miglio”, innen származik a neve ami megmaradt, bár manapság már búzadarával készül. A hozzávalókban a videóban szereplő mennyiségeket találod, de mögé odatettem zárójelben azt, amennyiből én szoktam készíteni. Az arányosan csökkentett mennyiség egyetlen praktikus oka, hogy a túró (ricotta) többnyire 250 grammos kiszerelésben kapható, így ehhez igazítottam a többi hozzávalót is.
Hozzávalók
- 5 dl tej
- 5 dl (3 dl) víz
- 200 g (180 g) búzadara
- narancshéj (reszelt citromhéj, narancsvirág szirup)
- csipet só
- 40 g vaj
- 4 db (3 db) tojás
- 250 g (200 g) cukor
- 350g (250g) ricotta vagy túró
- vanília
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés
- Egy lábosban felmelegítjük a tejet és a vizet. Beletesszük a csipet sót, a vajat és a narancshéjat (én citromhéjat és narancsvirág szirupot szoktam bele tenni helyette). Amikor már majdnem forr, kivesszük a narancshéjat és apránként beleszórjuk a búzadarát. Pár percig főzzük amíg besűrűsödik, majd félretesszük hűlni.
- Egy keverőtálban összedolgozzuk a tojásokat a cukorral és a vaníliával. Apránként hozzádolgozzuk az áttört túrót, végül a langyos tejbegrízt.
- Sütőpapírral kibélelt, kivajazott tortaformába öntjük a masszát, a tetejét elegyengetjük. Előmelegített sütőben 180-200 fokon 60 percig sütjük. Ha a teteje nagyon barnulna, alufóliával letakarjuk.
- Porcukorral meghintve tálaljuk.
A recept elkészítését lépésről lépésre a GialloZafferano videóján nézhetitek meg:
Migliaccio