Betlehem

Tudtad, hogy Rómától délre régebben szinte egyáltalán nem volt divat a karácsonyfa? Helyette köztereken, templomokban sőt magánházaknál is “Presepio”-t vagyis Betlehemet állítottak. – és ez a szokás a mai napig megmaradt.

A “Presepio” kifejezés a latin prasaepe-ből származik, ami azt jelenti, hogy a jászol. Az első Betlehemet már egy 1025-ben született dokumentumban is említik, mely szerint a nápolyi Santa Maria del Presepe templomban állítottak ilyet. A nápolyi tradíció évszázadok óta változatlanul maradt, és a város legismertebb karácsonyi hagyományai közé tartozik. Az igazi nápolyi Betlehem Jézus születését a 700-as évek Nápolyában jeleníti meg.

Nápolyban volt szerencsém meglátogatni a híres San Gregorio Armeno utcát, amelyen számtalan olyan kézműves boltocska található, amely kimondottan betlehemi figurákat gyárt különböző méretarányban. Ugyanúgy mint mondjuk a vasútmodellezőknél, meg tudod mondani hogy a te Betlehemed milyen léptékben készült, és ahhoz tudsz venni újabb és újabb figurát. A 18. századtól ugyanis a Betlehem kikerült a templomok falai közül, és az arisztokraták egymással versengtek ki állít nagyobb és élethűbb betlehemet. Komoly szobrászművészek sem átallottak pásztorlánykát meg kocsmárost faragni a gazdagok installációihoz. 

Nápolyban a Betlehem felállítása egy igazi rituálé, egy “mágikus” pillanat, amelyre egész évben várnak és amelyben a család összes tagja részt vesz. Ebben a reprezentációban a Menny és a Pokol, a Jó és a Gonosz, a pogány és a keresztény együtt él. Minden egyes szobor, minden egyes dekoráció, minden hely egy pontos jelentést szimbolizál, amely túlmutat a Születés egyszerű ábrázolásán. Az egyes tipikus elemek (a táj, a kút, a nő a forrásnál, a híd a folyóval, a vendéglő, a mosónők, a cigányasszony, a halász és vadász stb.) mind szimbolikus jelentéssel bír, amelynek tartalma talán már a ködbe vész, de megjelenésében változatlan formában él ma is.

Sógoroméknál egész komoly kis terepasztallá nőtte már ki magát, mert minden évben bővítik egy-egy új figurával. Mi pedig minden évben a borítóképen látható legalább kb 60 éves zenélő Betlehemet tesszük ki, amelyez ha felhúzok akkor a pásztorok és a bárányok körbejárják a bölcsőt és a szerkezet a csendes éj dallamát csilingeli.

Forrás:

  • http://www.napolitoday.it/cultura/presepe-napoletano-origini-significato-personaggi.html 
  • https://amalfinotizie.it/presepe-napoletano-storia/

 

A nápolyi Betlehem (Presepio Napoletano)

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .