pásztorpite

pásztorpite

Unod a fasírtot meg a krumplipürét? Csinálj pásztorpitét!

Férjem még legénykorában nyaralt a barátaival Skóciában, onnan hozta ködös emlékként ezt az ételt, amit megpróbáltunk otthon rekonstruálni. Kapcsolatunk hajnalán még nem volt evidens hogy “ráguglizunk”, mert még betárcsázós internet sem volt, ezért csak az emlékeire és az intuíciónkra hagyatkozhattunk. És bár azóta elolvastam több autentikusnak titulált receptet, mégis a mienk tetszik jobban. Én nem teszek a krumplipürébe tojássárgáját meg sajtot, sem a tetejére zsemlemorzsát és reszelt cheddart. Épp elég laktatós anélkül is, véleményünk szerint csak indokolatlanul nehezíti a fogást az ízhatás javulása nélkül. A leírt recept nem 4 személyre szól, nagyobb adagot szoktam készíteni mert remekül tűri a melegítést sőt a fagyasztást is.

Hozzávalók

  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 90 dkg darált hús (50 sertés 40 marha. Azért pont ennyi, mert általában ilyen kiszerelésben kapható 😉 De ha hentesnél veszed akkor lehet pont fele-fele és kb 80-90 dkg)
  • 400 g hámozott darabolt paradicsom (konzerv)
  • 15 dkg zöldborsó
  • kakukkfű, só, bors
  • egy evőkanál Worchestershire szósz
  • 1kg krumpli
  • 2dl tej
  • 50g vaj
  • Só, bors, szerecsendió

Elkészítés

  1. A húsos raguhoz egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, és a durvára vágott hagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Sóval, borssal, kakukkfűvel és worchestershire szósszal ízesítjük.
  2. Ráöntjük a paradicsomot és kis lángon fedő alatt 20 percig rotyogtatjuk.
  3. Hozzákeverjük a fagyasztott zöldborsót, további 5 percig főzzük. Akkor jó, ha elég “szottyos” de nem áll alatta a lé. Ehhez ha kell fedő nélkül nagyobb lángon forraljuk, vagy adunk hozzá kevés vizet.
  4. Sós vízben megfőzzük a kockára vágott krumplit. A megfőtt burgonyát krumplinyomóval áttörjük, hozzáadjuk a tejet és a vajat, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük és krémesre keverjük (azaz egy hígabb állagú krumplipürét készítünk).
  5. A húsos ragut beleöntjük egy tűzálló tálba és elegyengetjük. A krumplipürét eloszlatjuk a húsos ragun úgy, hogy mindenhol teljesen fedje. A tetejét meg szoktam mintázni villával vagy a krumplinyomóval, mert szeretem hogy a kiálló részek kicsit jobban megpirulnak. A tetejére vajdarabkákat teszünk.
  6. 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kicsit hűni, majd kockára vágva tálaljuk!
Pásztorpite (shepherd’s pie) light
Cimke:

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .