francia pestoLassan vége a nyárnak… ilyenkor fájó szívvel, de fel kell számolnom a bazsalikom ültetvényemet. Még egyszer, utoljára ebben a szezonban csapunk egy nagy pesto-lakomát, legközelebb már csak jövő nyár elején fogunk újra készíteni. Mert sem fagyasztva, sem üvegben eltéve nem az igazi. De ennek is megvan a szépsége, hogy bizonyos ételek csak bizonyos évszakhoz kötődnek. Most jöhet a sütőtök 🙂

Pesto-ból nem a klasszikus genovait, hanem a provanszit szoktuk készíteni, mert lazább, könnyebb úgy, hogy paradicsom is van benne (fenyőmag viszont nincsen).


Hozzávalók

4 személyre

  • 400 g durumtészta
  • 300 g koktélparadicsom
  • 2 csészényi friss bazsalikomlevél
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • kb 100 g parmezán és pecorino (érlelt juhsajt) vegyesen
  • olívaolaj


Elkészítés

  1. Egy serpenyőben kevés olívaolajon megdinszteljük a félbevágott koktélparadicsomot.
  2. A tésztát feltesszük főni bő lobogó sós vízben.
  3. Egy robotgépben (vagy ha hagyományőrzők akarunk lenni akkor kőmozsárban) összeaprítjuk a fokhagymát, a sajtot és a bazsalikomot. Annyi olívaolajat öntünk hozzá, hogy krémes állagú legyen.
  4. A pesto-t összekeverjük a paradicsommal, majd az egészbe beleforgatjuk a kifőtt, leszűrt tésztát.
Pistou (avagy a francia pesto)

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .