Toszkán szőlős lepényBár ez a sütemény kimondottan Firenze környékéről való regionális recept, én mégis Budapesten a Mészáros utcában találkoztam vele először. Volt ott ugyanis egy tündéri kis kávézó, amit egy Pistoiából hazatelepült olasz-magyar házaspár hölgy tagja vezetett. Akkoriban a környéken dolgoztam, ezért gyakran beugrottam ebédidőben egy kis hamisítatlan olasz hangulatért, csevegésért, egy jó kávéért – és persze a toszkán édességekért. A Toscana Club Caffé & Shop most is működik, csak átköltözött a Lánchíd utcába. Én meg már rég nem ott dolgozom, de ez a szőlős süti azóta is izgatta a fantáziámat, és most végre – szüreti szezon lévén – elkészítettem én is. Ráérős tészta: nem sokszor van dolog vele, közben viszont órákra meg lehet feledkezni róla. Ha uzsonnára szánod, akkor már reggel érdemes nekiállnod. (Megj. a süti nevét szkiaccsata-nak kell ejteni)


Hozzávalók

  • 600 g fekete szőlő (pl otello)
  • 500 g liszt
  • 100 g cukor
  • 12 g friss élesztő
  • 2 dl víz
  • 1 dl tej
  • 5 ek extra szűz olívaolaj
  • 1 kk mozsárban összetört ánizsmag (opcionális)
  • 2 csipet só
  • 4 ek extra szűz olívaolaj a töltelékhez és a tetejére
  • 4 ek cukor a töltelékhez és a tetejére

Elkészítés

  1. 50 g tejet, 50 g vizet, az élesztőt és 100 g lisztet keverjünk össze alaposan amíg egy ragacsos krémet nem kapunk. Folpackkal légmentesen letakarva hagyjuk kelni egy órát szobahőmérsékleten.
  2. Az előtésztához adjuk hozzá a maradék lisztet, vizet, tejet és cukrot. Géppel vagy kézzel gyúrjuk egybe az összetevőket. Mikor már nem ragad a keverőlapáthoz vagy a kezünkhöz, akkor apránként adjuk hozzá az 5 kanál olívaolajat. A legvégén adjuk hozzá a sót is. A végén egy kenyértésztához hasonló állagot kell kapjunk. Kilisztezett tálban folpackkal lefedve langyos helyen 2,5-3 órát kelesztjük.
  3. Közben megmossuk és leszemezzük a szőlőt.
  4. Ha a kelesztési idő letelt, borítsuk a tésztát egy liszezett nyújtódeszkára és osszuk ketté. Az első felével fedjünk be egy kiolajozott tepsit úgy, hogy a tésztát az ujjbegyünkkel nyomkodva-húzkodva alakítjuk a kívánt méretre. Azért nem a sodrófával nyújtjuk ki, hogy a kelesztés közben keletkezett légbuborékokat minél kevésbé tegyük tönkre. Nem baj, ha nem teljesen szabályos alakú és nem ér ki a tepsi széléig: a megtöltés és a második kelesztés során ez kiegyenlítődik majd.
  5. Szórjuk rá a szőlő felét, hintsük meg 2 kanál cukorral és locsoljuk meg 2 kanál olívaolajjal.
  6. A nyújtódeszkán alakítsuk formára a tészta másik felét, és fedjük be vele az első réteget. Húzzuk olyan szélesre, hogy az alsó réteg tésztájának a szélével egybedolgozhassuk. Szórjuk rá a szőlő másik felét, kissé belenyomkodva a tésztába. 
  7. Kelesszük a lepényt kikapcsolt sütőben kb 2 óráig. 3 is lehet akár, de semmiképp ne kevesebb, mint 1 óra! Ha letelt a kelesztési idő, szórjuk meg a maradék 2 kanál cukorral és locsoljuk meg 2 kanál olívaolajjal.
  8. Előmelegített 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. Akkor van kész, amikor a szőlőlé kifolyik kissé és a sütemény aranybarna színű lesz.
Schiacciata – Toszkán szőlős kelt lepény
Cimke:     

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .