Segítség, fényevő a gyerekem!

Tuti, hogy fényevő. Egyébként LEHETETLEN lenne, hogy életben maradjon, hiszen SEMMIT nem eszik – gondolod… és még rajtad kívül sok ezer szülő is.

Hogy áll meg azon a két ropin?

Kicsiként igazi husis Michelin-baba volt. Csak úgy falta az anyatejet. Később egy-két spenóttal mindent teleköpködött esetet leszámítva a pépeket, püréket, kekszeket is. Aztán egy „pillanat” alatt minden megváltozott. A masszív testfelépítésű totyogóból hirtelen egy girnyó testű kisgyerek lett, gyakorlatilag csak pálcikáknak látszódnak a lábai, nem is érted, hogy bírják el a szintén vékonyka testét és azt meg pláne nem, hogy mégis honnan van energiája egész nap szaladgálni, mert az eddig jó evő kisfiad, kislányod egyszerre csak semmit nem akar enni. 

Pedig mindent megpróbálsz. A kedvencét rakod a tányérra (na persze, az tegnapelőtt volt a kedvence, mára már utálja…). Főzöl többfélét, hogy tudjon miből választani. De semmi nem jó. Főzöd azt, amit kifejezetten kér, de mire kész lesz, már azt mondja, nem éhes. Azt mondod, nincs vita, meg kell enni. De, van vita… Oké, azt mondod, csak egyen belőle 3 kanállal. Nem eszik… Oké, azt mondod, jó, nem kell annyit enni, de legalább kóstold meg. Nem kóstolja… Oké, azt mondod, nem kell megkóstolni sem, de üljön ott az asztalnál legalább. Nem ül… Oké, azt mondod, ez van, majd úgyis szól, ha éhes. Nem szól sosem… És amíg szülők meg szép lassan beleőrülnek, addig a gyerek majd’ kicsattan, tele van energiával, abszolút nem úgy néz ki, mint aki most készül éhen halni. Hogy van ez?

A szakemberek szerint az esetek többségében nem kell aggódni. Ha a gyerek továbbra is jókedvű, nem mozog kevesebbet, mint korábban, nem hány, nincs hasmenése, azért vannak olyan dolgok, amiket megeszik, akkor – bármennyire is kételkedünk benne – nem csak nem hal éhen a gyerekünk, hanem fejlődik is.

De mégis, mi az oka, hogy nem eszik semmit a gyerek?

Olyan nincs, hogy semmit nem eszik. Persze lehet, hogy ebéd közben nem hajlandó semmit elfogadni. De lehet, hogy megivott egy csomó folyadékot, gyümölcslevet, tejet, kakaót napközben? Lehet, hogy egy-egy nasi becsúszik az étkezések időpontja között? 

Lehet, hogy nem rendszeres az étkezések időpontja? Itt is érdemes egy nagyjából fix napirendet tartani.

Minden gyerek eltérő ütemben fejlődik, a növekedésében lehetnek akár megtorpanások is. A szervezetük érzékeli, ha kevesebb energiabevitelre van szükségük, így elképzelhető, hogy átmenetileg kevesebbet esznek, mint amit a szüleik „normálisnak” tartanak.

Ez az az időszak, amikor a gyerek egyszerűen „nem ér rá” enni. Kinyílik előtte a világ, ami tele van felfedeznivalókkal, játékokkal, kalandokkal, új emberekkel, nem meglepő, hogy inkább ezekből szeretne inkább többet, mint a tányér előtt ülésből.

Tényleg nem ízlik neki az étel vagy nem kívánja. Ez velünk, felnőttekkel is előfordul. Van, amire rá se bírunk nézni és van, amit imádunk, de egyes időszakokban nem esne jól. Persze ez inkább egy-egy étkezésre vonatkozik, nem hosszú távra.

Egy macera lesz számára az étkezés. Ördögi kör ez: nem eszik, ezért a szülők elkezdik „nyaggatni” az evéssel, ez válik a központi problémává, stresszes lesz mindenki az asztalnál, emiatt nem is lesz kedve enni. Persze nehéz ezt megfelelő határok között kezelni, mindenki azt szeretné, ha a gyereke elfogyasztana mindent a tányérjáról, tanítjuk magára a táplálkozásra, mint minden másra, próbáljuk a helyes út felé terelgetni, közben haladni is a napi teendőkkel, elképzelhető, hogy kétségbeesésünkben túlzásba esünk, nem vagyunk következetesek, ami aztán a szemfüles gyerekeknél előbb-utóbb a „rendszer” kijátszásához vezet…

Amikor orvoshoz kell fordulni

Ha a hosszú távon fennáll az étvágytalanság vagy gyerek az étvágytalanság mellett letört, kedvetlen, lázas, hasmenése van vagy hány, akkor egyértelmű, hogy orvoshoz kell menni.

Étvágytalanságot számos betegség okozhat, például vérszegénység, húgyúti fertőzés, elhúzódó fertőzéses betegség, látens középfülgyulladás. Egyes krónikus betegségek (szívbetegség, vesebetegség) miatt szintén csökken a gyermek étvágya.

Vannak olyan esetek is, amikor pszichés problémák állnak a háttérben, amelyekre a kicsi az étel megtagadásával reagál. Ez lehet például valamilyen családi konfliktus, kistestvér érkezése vagy egy hozzá közel álló személy elvesztése, halála is.

Az én tippjeimet ahhoz, hogy nagyobb élmény legyen az étkezés a következő cikkben olvashatjátok. És persze a jolly joker: egyedi, kézzel festett tányérok választható, akár kívánság szerint készült mintákkal.

Segítség, fényevő a gyerekem!

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Függetlenül ellenőrzött
2325 vélemény