Sajnos a spárga szezon elég rövid, de amíg tart elég sokféle formában előfordul az asztalunkon. Pláne ha olyan szerencsém van hogy sikerül friss magyar spárgához jutnom egyenesen Csengődről, Somogyi Nóra okleveles kertészmérnök spárgaföldjéről aznap szedve. Szinte pucolni sem kell, annyira zsenge a szára is.

Az alábbi egy gyors, két személyes vacsora receptje.


Hozzávalók

  • 1/2 csomó (250g) spárga
  • 100 g érlelt sonka
  • 3 tojás (vagy 6 fürjtojás)
  • parmezán vagy más kemény sajt
  • vaj a kikenéshez

Elkészítés

  1. A spárga fás végeit levágom, és enyhén sós-cukros vízben 8 percig előfőzöm. Mivel speciális spárga főző edényem nincs, a legkisebb átmérőjű de elég magas lábast használok hozzá. A spárgát ugyanis az egyenletes főzés érdekében állítva, csúcsával felfelé elhelyezve kell főzni, el kell kerülni a spárga fektetését mert a fekvő állapotban főtt spárga csúcsa túl hamar felpuhul, miközben az alsó fele még nyers marad. Nekem a feje ki is lóg a vízből, de ez nem baj mert a sütőben lesz elég ideje megpuhulnia annak is.
  2. Egy tűzálló tálat kivajazok és az alját kibélelem a szeletelt sonkával. A sonkára fektetem az előfőzött, lecsepegtetett spárgát.
  3. A tetejére ráütök 3 tojást és megszórom parmezán forgáccsal és vajdarabkákkal.
  4. 180 fokos sütőben addig sütöm, míg a tojások megdermednek és a sajt szép aranysárga színt kap (kb 8-10 perc).

Egy érdekes cikket itt olvashattok Gastrotherapy blogján Nóráról és a spárgáról

Spárga sonkával és tojással
Cimke:

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Függetlenül ellenőrzött
2232 vélemény