sütőtök krémleves

Az ősz beköszöntével megjelenik a piacon a sütőtök, és a gasztro oldalak bővelkednek a belőle készült krémleves receptjével. Ennek ellenére bátorkodom én is előhozakodni a sajátommal, mert egy kicsit másmilyen, mint amit eddig másnál olvastam. Ha kísérletező kedvűek vagytok, próbáljátok ki ezt is!


Hozzávalók

  • 80 dkg sütőtök
  • 3 nagyobb (vagy 6 kisebb) paradicsom
  • 1 fej hagyma + 1 szál póréhagyma
  • kis darab gyömbér
  • 5 dkg vaj
  • 4 dl erőleves (leveskockából is jó)
  • 1 dl tejszín
  • só, bors
  • tálaláshoz egy marék hámozott tökmag és napraforgó mikrozöld vagy pirított kenyérkockák

Elkészítés

  1. A sütőtököt meghámozzuk és kockára vágjuk. A paradicsomokat leforrázzuk, lehúzzuk a héját és kockára vágjuk. A hagymát apróra vágjuk, a pórét felkarikázzuk. 
  2. Nagyobb lábosban felolvasztjuk a vajat és megpároljuk rajta előbb a hagymát és a póréhagymát. Hozzáadjuk a sütőtököt és azzal is pároljuk pár percet. Hozzátesszük a paradicsomot, a megtisztított és apróra vágott gyömbért. Felöntjük az erőlevessel, sózzuk-borsozzuk. Lefedve 40 percig főzzük.
  3. Ha a sütőtök megfőtt, hozzáöntjük a tejszínt és botmixerrel krémesre turmixoljuk. Ha túl sűrű lenne akkor kevés vizet adjunk hozzá. Néhány percig összeforraljuk.
  4. Serpenyőben szárazon megpirított tökmaggal és napraforgó mikrozölddel tálaltam

Sütőtök krémleves
Cimke:     

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .