TOP 5 érdekesség a lámákról

1. Az inka birodalomban nagy hagyománya volt a lámatenyésztésnek. A nemesség számára a láma szimbolikus fontossággal bírt, halottaikat égetett lámafigurákkal temették el. Isteneik közül Urcuchillayt foltos láma alakjában ábrázolták. A gyarmatosítás előtt tíz millió (!) lámát tartottak a birodalomban. A 2000-ben bemutatott Disney animációs film, az Eszeveszett birodalom ebben a környezetben játszódik, ahol a birodalom fiatal királya Kuzcó lámává változva keveredik kalandokba.

2. Michael Jackson háziállata Louie, a láma, egy cirkuszból került Jackóhoz. 1983- ban összeveszett miatta Freddie Mercury-vel, mert egy közös munkájuk során bevitte magával a lámát a stúdióba. Freddie kijelentette hogy nem hajlandó egy állat jelenlétében dolgozni, így a közös felvételt sosem fejezték be.

3. A Minecraft-ban négy különböző színű láma van. A valóságban még ennél is változatosabb a szőre: az egyszínű barna, fekete, szürke, fehér lámákon kívül vannak foltosak és pettyesek is. A láma hossza 1,5-2 méter, testtömege 120-150 kilogramm.

4. A láma társas, barátságos és kíváncsi állat. Hangulatukat testbeszédük jelzi. Ha fülei felmerednek, és farka lazán lelóg, akkor a láma nyugodt. Ha a fülek lelapulnak, és a farok feláll, akkor a láma nem érzi jól magát. Ha nagyon nem érzi jól magát, akkor emellett még gurgulázik is.
Ha elégedetlen valamivel, a már megemésztett gyomortartalmát ráköpi “bosszantójára”, legyen az ember vagy egy másik láma. A nőstények párzás után leköpik a hímet, ha az újból párosodni akar velük. 😛

5. A Szizi Művek legújabb kollekciójának főszereplője a láma. A perui szőttesek színvilágát idéző szegélymintákkal és a Dél-Amerikában őshonos kaktuszokkal megfestett porcelánok élettartama vetekedik a lámákéval, akik akár 20 évig is élhetnek

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Láma

TOP 5 érdekesség a lámákról
Függetlenül ellenőrzött
2325 vélemény
%d bloggers like this: